La teoria del jersei lleig

La teoria del jersei lleigSegons la teoria del jersei lleig, l’ésser humà de vegades tria les seves relacions com si fossin jerseis lletjos.

Necessites un jersei, surts a comprar-lo i et quedes el primer que trobes. El jersei pot ser boníssim o de mala qualitat, quedar-te bé o quedar-te fatal; però no importa: tu te l’emportes per si de cas.

En lloc de fer quatre passes més fins a la següent botiga -on és possible que hi hagi molts més jerseis de tots tipus-, pagues per aquell primer jersei i te’l poses tot i que saps que és un jersei lleig.

I així passen els dies i acabes acceptant que aquell és el teu jersei i que no en podries dur cap altre malgrat que tu i tothom podeu veure clarament que portes un jersei lleig per mandra de buscar-ne un altre.

Una nit en un restaurant, un grup de dones expliquen com són els seus jerseis lletjos.

Una té un marit que cada diumenge al vespre l’enganya amb una altra dona amb l’excusa que dilluns va a fer negocis a la capital i que si hi va el dia abans pot matinar més el dilluns. Una altra manté el seu home perquè no té feina però la seva intuïció li diu a crits que ell sempre s’ha aprofitat d’ella i de la seva família. Una altra porta mesos enamorada d’un home que mai no vol concretar res perquè sempre li passen imprevistos i desgràcies. Una altra se sent culpable perquè el seu home és treballador i sempre està de bon humor però ella detesta dormir amb ell i no pot evitar odiar-lo. Una altra té un marit malalt i se sent culpable si el deixa just ara. Una altra s’ha enamorat d’un antic amant que no vol res i se sent infeliç cada dia de la seva vida perquè no pot treure-se’l del cap.

En una altra taula del mateix restaurant, un grup d’homes amb jerseis lletjos expliquen històries similars.

Un home no pot marxar de casa perquè no té diners i no vol perdre el pis. Un altre és amenaçat i insultat dia sí i dia també. Un altre sap que porta banyes però cada dia està més enamorat d’una dona que s’ha cansat d’ell. Un altre té una dona que no vol mai sexe. Un altre l’evita perquè la seva vida sexual no és com quan tenia vint anys. Un altre detesta la transformació de la seva dona en senyora que tot ho sap, pontifica i jutja tothom. Un altre no es vol creure que s’ha enamorat d’una dona que l’utilitza professionalment. Un altre s’ha resignat a una dona que no li agrada. Un altre aguanta crits d’una dona escollida en funció del seu compte corrent. Un altre se sent obligat a fingir amor per una dona massa trista que li xucla l’energia i les il·lusions.

La teoria del jersei lleig és la teoria de renunciar a un somni possible i enganxar-te a una persona que no vols, no et queda bé i no et farà mai feliç.

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

11 pensaments sobre “La teoria del jersei lleig”

 1. Vaja, el que també es coneix com ‘estar per estar’. Mil i un motius, però una mateixa raó de fons, no es vol la persona que es té al costat. La metàfora és força bona, tot i que ara em miraré els jerseis lletjos de manera diferent. I ben mirat, és força trist el que expliques, la veritat és que deixa una sensació molt gran de desolació.

 2. Si Marta aquest es un bon llistat de raons de desavinenca! M’agrada la metafora del jersei lleig, I la sensacio de treure’t un pes de sobre quan te n’has despres?

 3. i tot plegat obre un ventall de jerseis de lloguer, segona ma i dels que serveixen a varies persones. Tot per que cadascú tingui aquell escalf necessari.

 4. El problema és què fem quan s’allarguen els dies de fred. O quan no sabem diferenciar entre el fred intern i l’extern. Arrel del que diu la matilde, aprendre a tricotar és bàsic per a no posar-se el primer jersei que et trobes. No hi ha res com la satisfacció personal que comporta saber que ets capaç de fer servir les mans i la imaginació. Et sents més útil i no esperes tant allò que et pugui aportar l’abric extern.

 5. Ja hi una altra teoria que diu: “val més jersei lleig conegut que jersei maco per conèixer”
  De totes maneres jo soc partidari de buscar jerseis nous si el que tinc no m’agrada.

 6. I a més a més hi ha tot allò de l’obsolescència programada; vull dir que fins i tot els jerseis més macos (i més bons) de seguida fan boles. Ja no es fabrica com abans.

 7. el que és trist és que tant els jerseis que trobem macos com els que trobem lletjos tots acaben descolorits, foradats, tacats o carcomits.. i és que el pas del temps també fa mitja, a vegades però ens n’adonem de com es poden arribar estimar els jerseis vells per molt que el temps els hagi impregnat de tantes olors o tal vegada per això mateix..

 8. I el vell /bell jersei que et quedes per casualitat i és amb el que millor t’has sentit mai ?
  Es desgasta i Se’t fa malbé i no tens més remei que deixar de posar-te’l, però per molts altres que t’emprovis, tens el primer tan idealitzat que no t’escauen tan bé els demés!… Potser són el records de joventut i saps que cal conformar-te i anar tricotant i/o anar provant-te més !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s