La veu

Entre les parades de Drassanes i Liceu una veu crida pels altaveus: ‘Dakar te istas’ i després afegeix: ‘En el tercer vagón’. Un noi i una noia que viatgen amb una maleta se sorprenen com jo i repeteixen el que deu haver dit la veu. ‘Hay carteristas en el tercer vagón’. Ell diu que no havia sentit mai que avisessin d’això d’aquesta manera al metro i ella diu que ho deuen dir perquè la gent vigili.

Algú pregunta en veu alta: I això quin vagó és? Ningú no contesta. Hi ha moltes possibilitats.  Ara que m’hi fixo és un tren d’aquells que semblen un tub de pasta de dents de manera que és fàcil canviar de vagó i és possible tenir el peu dret a un vagó i el peu esquerre a un altre vagó. Hi ha dos vagons tercers diferents segons si comptes per davant o per darrera, o potser coincideixen. No és tan fàcil. I la màquina? No sé si incloure-la com a vagó o no.

La gent sembla tranquil·la. Si això fos el tercer vagó tothom es miraria amb desconfiança. Això no deu ser el tercer vagó. Si ho fos els passatgers es dividirien en dos grups, els carteristes i els no-carteristes. I penso: Quants? No és el mateix un vagó amb dos carteristes que amb quaranta carteristes. I això sense oblidar que el nombre de carteristes s’ha de posar en relació amb la quantitat de no-carteristes que hi hagi. Més dubtes. Es pot distingir un carterista d’un no-carterista? Podrien haver-hi grups de carteristes independents o només hi ha un grup de carteristes?

Tot plegat m’atabala i començo a dubtar de tot. Què tinc en contra dels carteristes? És cert que estaria més tranquil·la si la veu hagués dit  ‘Hi ha geòlegs al primer vagó’. Però quina autoritat té la veu que ha parlat pels altaveus? Potser també és un carterista. O  un carterista xivato. Potser hi ha una venjança entre carteristes. Tant si la veu era o havia estat mai a la seva vida carterista, per què ha hagut de dir que altres ho siguin?

Un home alt i amb barba entra al metro. Està envoltat d’adolescents. Molts adolescents. Una parada més tard els altaveus tornen a sonar. ‘Plis‘. (shkktttggt). (shkktttggt). ‘Dedranc‘. (shkktttggt). Molta gent mira cap a on hi ha l’home alt. Potser un dels adolescents ha begut massa. De fet, no passa res. O sí. Vull parlar amb  la veu i que m’expliqui què passa. Enmig del silenci, mirades i més mirades. I més silenci, massa silenci. Atenció, el que sembla un moment del tipus ‘algú té un problema’ passa a ser  un moment ‘algú sembla a punt de vomitar o de desmaiar-se’.

Tot passa a càmera lenta. No se sent res. L’home alt i una dona s’aparten del grup d’adolescents. Ell camina a poc a poc però respira de pressa i fa cara de Charlton Heston. Tots dos parlen en una llengua que no entenc. Ella escolta. Ell té un moneder a les mans. Se’l mira, el toca, l’obre i el tanca.  Fa cara d’heroi. No sé si ell és el carterista o el carteritzat. Per si de cas, somric quan ens creuem la mirada.

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

8 pensaments sobre “La veu”

  1. Però la teva cartera segueix a la butxaca, oi? Això és que una mica de cas sí que vas fer a la Veu, i vas vigilar les teves pertinences. Ja és prou car el bitllet de metro com per perdre encara més diners.

  2. Ferran: jo dins d’un vagó del metro en funcionament no ho havia sentit mai. Penso que no va tenir cap utilitat que avisessin a part de crear un clima d’angoixa i d’angúnia perquè la veu no vocalitzava i tot plegat era força absurd

  3. Buf quin malson de viatge. Potser estaveu escoltant els missatges dels vigilants per algun problema dels altaveus. Em sembla que això em va passar un cop al tren, el revisor es comunicava amb no sé qui i tots ho sentiem per l’altaveu… o potser ho he sommiat… en fi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s