Plantem cara

En Joan Solà sembla un home valent. Acabo de llegir el seu llibre “Plantem cara. Defensa de la llengua, defensa de la terra” i n’he après moltes coses. Es tracta d’una selecció d’articles seus  publicats durant els últims vint-i-cinc anys.

Hi ha qüestions molt variades però concretes sobre llengua i articles a mig camí entre l’opinió, la crítica i el diagnòstic polític, i algun petit apunt autobiogràfic. El conjunt és harmònic i penso que molt fresc i recomanable. Les qüestions de llengua poden ser dubtes habituals sobre què és correcte i què no ho és, l’origen d’algunes paraules o expressions, curiositats i misteris diversos, etc. D’entre els articles d’opinió -els que més m’han agradat-, alguns resulten entranyables i d’altres refotudament corrosius. Tots són boníssims.

L’amor. Ser conscients de la realitat és bàsic. Penso, parlo i escric en una llengua meravellosa que malgrat no tenir la força de cap estat darrera, té la força d’un passat i d’un present, i tindrà un bon futur si nosaltres volem. Aquesta és la cara de la moneda. La cara i la creu l’explica en Joan Solà en els seus articles, en el discurs (vídeo, PDF) que va fer al Parlament la setmana passada i en aquesta entrevista.

La fe. Potser m’equivoco però hi ha persones que tenen una trajectòria professional on sospito que la fe juga un paper més important i fort que l’èxit. Són els que s’estimen el que fan i posen el cor i tota la resta en alguna cosa més que en treballar i cobrar cada mes. Imagino que un dels requeriments d’aquesta passió és la fe o la certesa de saber que allò té sentit malgrat que el preu de tot plegat sigui haver de circular (o naufragar) entremig dels grans corrents establerts que ara miren cap aquí i després miraran cap allà.

L’esforç de cada dia és l’altre gran tema. Sense esforç, disciplina i compromís moltes coses quedarien reduïdes a ben poc més enllà de la casualitat, de la frivolitat o d’allò que és efímer.  

Llegir aquest llibre ha estat un plaer. Per bé i per mal, en molts contextos l’amor, la fe i l’esforç són tres assignatures optatives que penso que val la pena intentar aprovar cada dia. Pel que fa a la llengua, el mateix. Paraula de Joan Solà.
 
 

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

4 pensaments sobre “Plantem cara”

  1. Estic d’acord amb el que dieu, però fixeu-vos que l’amor, l’eforç o la fe són opcions que voluntàriament una persona decideix tenir o no (deixo de banda el personal que pateix revelacions). I en canvi la llengua, molts de nosaltres, no l’hem escollit. És com la família consanguínia , que no la tries. A mi m’agrada pensar més que és un destí o la meva manera de viure i celebrar el món. Com la meva miopia…

  2. Estic d’acord amb el que dieu, però fixeu-vos que l’amor, l’eforç o la fe són opcions que voluntàriament una persona decideix tenir o no (deixo de banda el personal que pateix revelacions). I en canvi la llengua, molts de nosaltres, no l’hem escollit. És com la família consanguínia , que no la tries. A mi m’agrada pensar més que és un destí o la meva manera de viure i celebrar el món. Com la meva miopia…

  3. La veritat és que no en treia conclusions polítiques. Em limitava a constatar que el català (ser-ho i parlar-ne) pot no ser una opció que depengui de l’esforç ni la fe, sinó un fet indefugible. Una altra cosa molt diferent és que haguem d’acceptar la situació que tenim. Avui, escriure en català ja és activisme, i això és greu.

  4. La veritat és que no en treia conclusions polítiques. Em limitava a constatar que el català (ser-ho i parlar-ne) pot no ser una opció que depengui de l’esforç ni la fe, sinó un fet indefugible. Una altra cosa molt diferent és que haguem d’acceptar la situació que tenim. Avui, escriure en català ja és activisme, i això és greu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s