Translucidesa

Hi ha situacions que et plantegen un dubte raonable sobre la teva presència al món. Situacions que et fan pensar que potser ets transparent. A la feina quan escrius emails que ningú no et respon. A la discoteca quan apareix algú que parla amb els teus amics i que et dóna l’esquena mentre ho fa. A la platja quan no tens color. Al llit quan falta la inspiració. Quan puges a l’autobús i tothom et passa davant i acabes pujant després de tothom. A les reunions socials en què notes que les teves opinions no frapen. Baixant per les Rambles. Caminant per una carretera deserta. En un bar quan no et fan cas.

Altres cops la opacitat troba en tu un bon lloc on instal·lar-se i et sents vulnerable davant les mirades de tothom com si t’haguessin remarcat amb fluorescent per algun motiu que t’avergonyeix. Quan se t’escapa un pet en un mal moment. Quan el nivell d’exigència i d’alcohol a la sang s’inverteixen i acabes petonejant-te amb algú lamentable davant de tothom. Quan ensopegues creuant la Gran Via. O caus de cul a terra. Quan t’enganxen sortint d’un lavabo on acabes de deixar una boirina pestilent. Els ennuegaments que incorporen algun míssil descontrolat sortint de la teva boca. Un pèl inconfusiblement teu que veus al mig de l’amanida.

Un material és transparent quan deixa passar fàcilment la llum, és translúcid quan la deixa passar però fa irreconeixibles les formes i és opac quan no deixa passar la llum. Això em fa pensar que el caràcter translúcid hauria de ser un punt mig entre la transparència i l’opacitat: més enllà de la pressió de sentir-se assenyalat per un dit acusador però sense arribar a l’extrem de no causar cap impacte en el teu entorn. La capacitat de fer irreconeixibles les formes podria ser la virtut de ser una mica imprevisible i de fer les coses una mica diferents.

El prefix ‘trans-‘ ve del llatí i significa ‘a través de’ i en química significa una posició oposada respecte a un pla. Això em fa pensar que potser la translucidesa és un estat lluminós al qual s’hi arriba a través de la lucidesa malgrat que potser es troba en un pla oposat a aquesta lucidesa. S’ha de pensar molt per arribar a pensar que és preferible no pensar tant.

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

2 pensaments sobre “Translucidesa”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s