Sobre l’experiment

L’experiment del post anterior (un post raro, sí) consistia en llegir 4 poemes sense informació del seu autor i intentar respondre’s a dues preguntes: si el poema t’havia agradat i si en sabries dir l’autor. Després hi havia la informació dels autors. I un detall important és que els 4 poemes es trobaven convenienment complementats per 4 fotografies (una per poema) del Georgie Dann.

En tot cas, moltes gràcies als que heu participat! Sobretot als que ho heu fet de manera indiscreta Sr. Perdedor2, Sr. Zincpiritione2, Sr. Jaume, Sir William Temple i Sr. Karbeis.

Sobre amagar els autors dels poemes

Sempre que llegeixo o he de llegir poesia em trobo que tinc massa informació sobre el seu autor, cosa que òbviament me’n condiciona la lectura. Amb les novel·les o la música a vegades compro per comprar i m’arrisco així a descobrir coses (que pot ser que m’agradin o que no). Amb la poesia, en el meu cas, això fa pal i tota la que corre per casa són regals perquè són de l’autor tal o qual o són temari acadèmic. No hi ha lloc per a la improvisació! Ni per a la innocència! Posar poemes sense dir-ne els autors era pretendre que qui fes l’experiment arribés ‘innocent’ als poemes i pogués pensar ‘mm enginyós’ o bé ‘brrrr trunyaco’ sense tant càrrec de consciència.

Per què aquests poemes i no uns altres?

Bàsicament perquè els tinc a casa i eren ‘rarities’ comparats amb els de Verdaguer, JV Foix i Martí i Pol de sempre. Em feia gràcia que els atribuíssiu a d’altres autors o a cap. Un bon poema sense autor és com una persona bonica despullada, vulnerable.

Eren necessàries les fotos del Georgie Dann?

No però quedaven molt gracioses. La poesia és una cosa taaaan seriosa i taaan respectable i taaan difícil. I els Hits del Georgie Dann són taaaan cachondons i taan cutres. I a l’hora de la veritat, quanta felicitat ha donat la BAR-BA-CO-A del Georgie i quanta n’ha donat la poesia? És la missió de la poesia la mateixa que la de la Barbacoa? Tot ha de tenir una missió? Només una? La mateixa per a mi que per a tothom? Existeix la bellesa absoluta? I el mal gust absolut?

Més sobre els poemes i sobre els autors

La cerca dels poemes i dels autors la vaig fer amb tot el carinyo del món mundial i amb molt d’amor per la llengua. Són joies pel que tenen d’enginyoses i d’eternes, i no són per a cada dia.

Aquest experiment què cony vol dir?

Res. Que tothom s’ho passi bé amb el que li agradi.

***

(Per cert, aprofito per saludar al Sr. Georgie Dann, al Sr. Puma,al Sr. Torrebruno i a la Sra. o Srta. Mireia Feliu, no fos cas que per aquelles coses de la vida Sant Google els portés fins aquí).

Publicat per

Marta Millaret

Aquí, de moment.

One thought on “Sobre l’experiment”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s